Att förhindra vinterkräksjuka kan vara svårt.
Vinterkräksjuka, även känd som calicivirus, är en mycket smittsam virusinfektion som påverkar andningsorganen och magen. Sjukdomen sprids oftast genom kontakt med andningssekret, såsom saliv, slem eller blod. Den kan också spridas genom kontakt med förorenade ytor, till exempel dörrhandtag, bänkskivor eller leksaker. Symtom på kräksjuka är bland annat kraftiga spyor och diarréer. I allvarliga fall kan sjukdomen leda till lunginflammation eller till och med till döden. Tidig diagnos och behandling är viktigt för att förhindra allvarliga komplikationer till följd av vinterkräksjuka. Behandlingen omfattar vanligtvis vila, mycket vätska och receptfria läkemedel för att lindra symtomen. I allvarliga fall kan det vara nödvändigt med sjukhusvård. Förebyggande av detta är främst inriktat på goda hygienrutiner, till exempel att tvätta händerna ofta och undvika nära kontakt med personer som är sjuka.
Symtom på kräksjukdomen är bland annat kräkningar och diarré. Dessa symtom börjar vanligen inom 24 timmar efter att man utsatts för viruset. Andra symtom kan vara feber, huvudvärk och magkramper. Sjukdomen varar vanligtvis i 24 till 48 timmar. I de flesta fall är sjukdomen lindrig och kräver ingen behandling. Vissa personer kan dock drabbas av allvarligare symtom, till exempel uttorkning, som kräver läkarvård. Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att du omedelbart söker medicinsk hjälp. Men ring i första hand, du ska inte kliva in på vårdcentralen och smitta andra! Tidig diagnos och behandling kan bidra till att minska risken för allvarliga komplikationer.
Du bör undvika att dela mat eller dryck med andra. Om du är sjuk är det bäst att stanna hemma för att undvika att sprida sjukdomen. Det är också viktigt att äta hälsosam mat och hålla sig vätskeklar. Drick mycket vätska och undvik fet eller kryddig mat. Dessa enkla tips kan hjälpa dig att undvika fortsatta kräkningar och tillfriskna snabbt.